Wyborcza o ForRest Projekt i o projekcie pomocowym

Hanna Dąbrowska 29/04/2020

  • Media o nas: Gazeta Wyborcza o ForRest Projekt i o projekcie pomocowym.
  • Darmowa pomoc restauratorów dla restauratorów – prawna i biznesowa.
  • Chcemy dotrzeć do jak największej rzeszy osób zainteresowanych.
  • Skąd sie wziął pomysł? Dlaczego to robimy?
  • Chcemy pomagać innym. W gastronomii człowiek jest najważniejszy.
  • Nasz zespół i partnerzy.
  • Instrukcja obsługi jest prosta. Kwestionariusz.

Oprócz tego, że ciągle szukamy nowych partnerów i ekspertów staramy się, aby dowiedziało się o nas jak najwięcej osób. To bardzo ważne w kontekście dotarcia do jak największej rzeszy osób zainteresowanych. Tym bardziej cenimy to, że piszą o nas media. Po miesiącu działalności możemy pochwalić się kilkoma publikacjami, które ukazały się w prasie i internecie. Poniżej jeden artykuł o naszej inicjatywie w Gazecie Wyborczej z 6 kwietnia pt.

„Darmowa pomoc restauratorów dla restauratorów. Dzwoniłem na infolinię ZUS. Byłem 760. w kolejce.”

W wywiadzie Marcin opowiedział skąd wziął się pomysł, dlaczego to robimy i jak wyobrażamy sobie nasze działania. Jest tam kilka słów o naszych partnerach , sposobie dotarcia do restauratorów, informacje praktyczne. Polecamy lekturę. Poniżej cały tekst. Autorem jest Katarzyna Bednarczykówna, ukazał się 6 kwietnia w stołecznym wydaniu Gazety Wyborczej w dziale Praca.

Projekt ForRest to oddolna inicjatywa warszawskiego restauratora, ma pomóc właścicielom barów i restauracji odnaleźć się w czasie walki z pandemią koronawirusa. Bo na państwo nie mogą liczyć.

– Siedzimy w pustej restauracji i czujemy, że zaraz upadniemy na głowę. W Polsce nie działa obecnie żaden fundusz pomocy dla firm, w czwartek dzwoniłem na infolinię ZUS. Byłem 760. w kolejce. Z kolei na różnych grupach wsparcia czytam domorosłych konsultantów biznesowych i wizjonerów, ale brak konkretów, realnej pomocy – tłumaczy Marcin Koch, inicjator akcji ForRest Projekt i właściciel warszawskiej restauracji Bazar Kocha przy ul. Mokotowskiej. W jego odczuciu wielu restauratorów zamknęło się w czterech ścianach i nie wie, jak sobie pomóc. A branża gastronomiczna w Polsce to aż 76 tys. podmiotów i co najmniej 300 tys. osób.
– To nie jest tak, że siedzimy w domu na kanapie i mamy nagle 10 nowych pomysłów na życie. Osoba, która nagle traci wszystko, nie ma żadnego pomysłu. Jest w traumie. Restauratorzy to osoby otwarte, gościnne, kochają jedzenie – ale bardzo często nie potrafią przeprowadzić rzeczowej analizy sytuacji. Albo nie mają czasu, żeby czytać dziesiątki artykułów i postów na Facebooku, albo już zaczęli się zapadać – uważa.

Darmowa pomoc biznesowa i prawna

Projekt ForRest zaczął działać od piątku, 3 kwietnia. Marcin Koch do współpracy przekonał grupę menedżerów, prawników i specjalistów branży gastronomicznej. – Pracowałem społecznie wiele razy w życiu. W Niemczech, gdzie mieszkałem, zaangażowanie charytatywnie jest naturalne. Wiem, z czym boryka się moja firma, i mogę to doświadczenie przełożyć praktycznie jeden do jednego – mówi, gdy pytam, dlaczego postanowił za darmo pomagać konkurencji.
W prowadzaniu inicjatywy pomagają mu przede wszystkim Hanna Dąbrowska, która jest ekspertką w zakresie zarządzania pracownikami i związana z firmą Food Bazar Magdalena Pyszczek – ona z kolei specjalizuje się w kosztach i optymalizacji produkcji. Przy pomyśle współpracują z magazynem „Food Service”, w projekt zaangażowali się też m.in. Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu HORECA, Browar Stu Mostów z Wrocławia czy Przewodnik Gault & Millau Polska.

Instrukcja obsługi jest prosta.

Na stronie frprojekt.pl jest kwestionariusz, który trzeba wypełnić i wysłać. Poza danymi osobowymi należy wpisać, co dany przedsiębiorca już zrobił dla ratowania własnego biznesu (np. wysłał pismo do ZUS-u lub urzędu skarbowego, wypełnił wniosek o zwolnienie z czynszu, zaczął prowadzić sprzedaż na wynos) i jaki problem w obecnej sytuacji pandemii jest dla niego najważniejszy. Informacje z kwestionariuszy analizują specjaliści i odpowiadają mailowo lub telefonicznie. Wszystko za darmo.

Jak utrzymać siebie i zespół?

W ciągu kilku pierwszych godzin działania projektu o pomoc poprosiło kilkanaście biznesów gastronomicznych. Piszą np.: „nie wiem, gdzie znaleźć druk ZUS-owski”. – Są wyczerpani, a niczego konkretnego nie zrobili. Chcemy im dać strukturę działania: powiedzieć, jakie pisma i gdzie mają wysłać, że trzeba porozmawiać z dostawcami, poprosić o rozłożenie opłat na raty – tłumaczy Koch. W pierwszym nadesłanym kwestionariuszu restaurator pisał, że nie wie, co zrobić, aby utrzymać pracowników, bo ma słabą sprzedaż na wynos i zbyt wysokie ceny.

 W gastronomii człowiek jest najważniejszy.

Dlatego tłumaczymy, jak utrzymać zespół: i nie chodzi tu o wiążącą obietnicę zatrudnienia, bo skąd mamy wiedzieć, kiedy to wszystko się skończy. Radzimy szczerą rozmowę i traktowanie pracownika po partnersku. Po pandemii będzie bezrobocie, ale przecież nie chodzi o to, żeby pracował u nas ktokolwiek, tylko wróciły osoby już przeszkolone, którym ufamy – podkreśla Koch. Jego zdaniem zdecydowana większość restauratorów nie dopuszcza do świadomości, że siedząc bezczynnie, za chwilę wpadnie w wielkie tarapaty finansowe. Na przykład kwestia czynszów, jeśli ktoś wynajmuje lokal. W Warszawie jest wielu najemców, którzy płacą za czynsze w euro, a obecnie euro kosztuje prawie 4,60 zł. Prywatni właściciele i deweloperzy nie będą negocjować zwolnienia z czynszu czy zmiany stawek, jeśli restaurator nie rozpocznie rozmów.
Marcin Koch: – Sam nie wiem, czy moja firma wyjdzie z tego obronną ręką. Może okaże się, że musimy się przebudować i zmienić profil działania. Jednak wiedza o zmianie i o tym, jak ją zrobić w firmie, jest kluczowa, jeśli myślimy o powrocie do życia po epidemii. Nie wszystkim pomożemy, finansujemy się sami, ale liczę, że dołączą do nas inni. Przedsiębiorcy lub restauratorzy działający daleko od Warszawy, którzy wykażą się aktywnością i dotrą do zagubionych osób.



Partnerzy

Do naszej akcji dołączyły firmy, które pro bono działają razem z nami.
Jesteśmy otwarci na każdą chęć pomocy, dołącz do nas i pomagaj!