Jak zorganizować pracę w swojej restauracji w czasie epidemii

07/04/2020

Punkty gastronomiczne mogą w czasie stanu zagrożenia epidemiologicznego sprzedawać dania tylko na wynos. Stosowanie zasad bezpieczeństwa podczas wydawania zamówionego jedzenia – to tylko połowa koniecznych procedur jakie trzeba uwzględnić, by nie narażać się na zarażenie. Druga część dotyczy pracy na kuchni.

Kuchnia zawsze była pomieszczeniem za małym i zbyt tłocznym. W ciągu blatów, kuchenek, pieców i zlewów balansowaliśmy z talerzami, nożami i garnkami między innymi kucharzami tak by nie deptać za często sobie po stopach. Nie przywiązywaliśmy też dużego znaczenia, jeśli ktoś z kolegów przyszedł do pracy lekko przeziębiony. 13 marca 2020 ten świat odszedł na zawsze.

Po pierwsze przestrzeń

Układanie zmian pracowników musi uwzględniać, że odstęp między pracującymi kucharzami powinien wynosić 1,5 metra. W przeciętnej kuchni oznacza to zredukowanie osób, które pracują jednocześnie przynajmniej o połowę. Oznacza to, że musimy grafik rozpisywać na zakładkę lub wprowadzić większą rotację osób na zmianie.

Po drugie ochrona

Do arsenału każdego kucharza na stałe oprócz rękawiczek dołącza maseczka. Wirus przenosi się drogą kropelkową i pozostaje na powierzchniach do kilku godzin, dlatego maseczka jest obowiązkowa podczas odbioru towaru, porcjowania surowej żywności, pakowania jedzenia na wynos. Szczególnego znaczenia nabiera mycie rąk. Do tej pory przepisy nakazywały czynić to po wyjściu z toalety czy po zmianie rodzaju żywności z jaką pracowaliśmy. Teraz zasadę można sprowadzić do jednego – tak często jak to możliwe.

Po trzecie odkażanie

Blaty i podłogi, poręcze, fronty szafek, lodówek oraz klamki to powierzchnie, które kilka razy dziennie należy odkażać. Nasze kuchnie nie mają się zamienić w bloki operacyjne, ale podwyższone standardy higieny są obecnie jedyną szansą na to, że się nie zakazimy ani nie będziemy zakażać.



Partnerzy

Do naszej akcji dołączyły firmy, które pro bono działają razem z nami.
Jesteśmy otwarci na każdą chęć pomocy, dołącz do nas i pomagaj!