Blog

Warto wiedzieć

18/05/20

Nowe Otwarcie – praktyczny przewodnik dla gastronomii ForRest

Praktyczny, czytelny, pomocny Wytyczne Ministerstwa Rozwoju i Głównego Inspektoratu Sanitarnego Manual „Krok Po Kroku” Gotowe pliki do pobrania Dbaj o bezpieczeństwo pracowników Jak rozmawiać z gośćmi Sprzedaż poprzez delivery oraz menu PLIK DO POBRANIA PRZEWODNIKA: Nowe Otwarcie Przewodnik Przygotowaliśmy dla Ciebie praktyczny, czytelny przewodnik na “tu i teraz”. To, co od nas dostajesz jest instrukcją, […]

Hanna Dąbrowska, 29/04/20

Wyborcza o ForRest Projekt i o projekcie pomocowym

Media o nas: Gazeta Wyborcza o ForRest Projekt i o projekcie pomocowym. Darmowa pomoc restauratorów dla restauratorów – prawna i biznesowa. Chcemy dotrzeć do jak największej rzeszy osób zainteresowanych. Skąd sie wziął pomysł? Dlaczego to robimy? Chcemy pomagać innym. W gastronomii człowiek jest najważniejszy. Nasz zespół i partnerzy. Instrukcja obsługi jest prosta. Kwestionariusz. Oprócz tego, […]

Hanna Dąbrowska, 07/04/20

Delivery – czy jest to sposób na przetrwanie w trudnych czasach?

Nie samą pizzą jednak człowiek żyje – i tu jest szansa dla innych. Nie winduj cen – podstawą menu na wynos jest jej dostępność – także cenowa Policz i dokładnie zaplanuj Nie czyń dodatkowych inwestycji – potraktuj temat sprzedażowo Pomyśl o atrakcyjnej komunikacji Zaplanuj działania na najbliższe dwa tygodnie. Zobacz, jak to w rzeczywistości działa, […]

Magdalena Pyszczek, 07/04/20

1, 2, 3 o finansach! pierwsze kroki, by ratować swoją sytuację finansową

Przymusowe zamknięcie restauracji oznacza brak dochodu, by regulować na bieżąco swoje zobowiązania. Wiele z nich musimy płacić każdego miesiąca niezależnie od tego czy mamy na to środki czy nie. Poniżej przedstawiono zestawienie, które może pomóc nam uporządkować nasze finanse. 1. Podatki i składki. Wciąż nieuregulowana przez Państwo akcja pomocowa dla przedsiębiorców nie pozostawia złudzeń, że […]

07/04/20

Jak zorganizować pracę w swojej restauracji w czasie epidemii

Punkty gastronomiczne mogą w czasie stanu zagrożenia epidemiologicznego sprzedawać dania tylko na wynos. Stosowanie zasad bezpieczeństwa podczas wydawania zamówionego jedzenia – to tylko połowa koniecznych procedur jakie trzeba uwzględnić, by nie narażać się na zarażenie. Druga część dotyczy pracy na kuchni. Kuchnia zawsze była pomieszczeniem za małym i zbyt tłocznym. W ciągu blatów, kuchenek, pieców […]

Marcin Koch, 07/04/20

Wykorzystaj swój potencjał. Popatrz na obecny kryzys z szerszej perspektywy.

Od zamknięcia moich dwóch restauracji z uwagi na zagrożenie epidemiczne minęły już ponad dwa tygodnie a my wciąż nie wiemy jakie narzędzia pomocowe mają być zastosowane oraz kiedy środki będę dostępne. Należy założyć, że uruchomienie jakichkolwiek narzędzi zajmie kilka tygodni, aby je otrzymać trzeba będzie ustawić się w bardzo długiej kolejce, pytanie czy starczy środków […]

Marcin Koch, 07/04/20

Nie bój się szukać wsparcia!

Rozmowa z Dorotą Mintą, psycholożką i psychoterapeutką o tym jak radzić sobie z obecną sytuacją, gdzie szukać pomocy, na co zwrócić szczególną uwagę. Działaj w obszarze, na który masz wpływ tu i teraz, liczą się nawet najmniejsze rzeczy. Myśl bez planów długookresowych, planuj dzień. Pracuj zespołowo. Bądź szczery sam ze sobą i z innymi.   […]

Hanna Dąbrowska, 07/04/20

Jak zachować się w trakcie trudnej rozmowy z pracownikiem i zbudować fundament do przyszłej współpracy

Słuchaj i Rozmawiaj Kilka uwag o tym, jak zachować się w trakcie trudnej rozmowy z pracownikiem i zbudować fundament do przyszłej współpracy. W tej chwili wielu restauratorów musi przeprowadzić trudne rozmowy ze swoimi pracownikami niezależnie od tego, czy dotyczą przyszłości firmy, wypłat najbliższych pensji, zasad zatrudnienia na czas epidemii, koniecznych zwolnień. Jak się do nich […]


Więcej informacji o projekcie ForRest Projekt znajdziesz na naszym Facebooku.


Partnerzy

Do naszej akcji dołączyły firmy, które pro bono działają razem z nami.
Jesteśmy otwarci na każdą chęć pomocy, dołącz do nas i pomagaj!